"Argonot Mathilda"






Argonot Mathilda” Kıtalararası Bir Yolculuk
Yapıtın başlığından da anlaşılabileceği üzere, Alman sanatçı Christian Schnurer “Argonot Mathilda” adındaki heykelinin içinde Eylül 2010’da Münih’ten yola çıkarak ve 10 Avrupa ülkesinin sınırlarını aşarak yaklaşık 10 gün sonra 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a varacak.
İstanbul’a vardıktan sonra aracını suda da işler hale getirecek ve bu keşif seferinin son aşamasını gerçekleştirerek Boğaz’ı geçip –yeni bir kıtaya- Asya yakasına ulaşacak. Bunun ardından “Argonot Mathilda” ve sanatçının gözünden yolculuğu aktaran bir videodan oluşan enstalasyon şehrin merkezi bir konumunda yaklaşık 2 hafta boyunca sergilenecek.
Bu ilk bakışta basit görünen eylem çeşitli mesajlar içeriyor.
Yolculuğun ana bileşeni aracın kendisi – 1960 Çek yapımı, 3 tekerlekli bir Velorex marka Oscar 16/350 model otomobil. Bu araç, Batı teknolojisinin kibirini taşımayan, güvenilir ve işlevsel bir sınırsız hareket kabiliyeti imgesi sağlıyor. Koruyucu malzemeyle kaplı çelik kaportası bir uzay aracını veya katlanabilir bir kanoyu getiriyor akla. Otomobili Çek yapımı küçük bir tekneye ekleyince, oldukça hızlı bir dönüşümle araç amfibik işlev kazanarak nehirleri ve denizleri bir “tekne-araba” olarak geçebilir hale geliyor. Böylece coğrafi engelleri aşmak mümkün oluyor.
Proje açısından fevkalade öneme sahip– aracın teknik çözümünden de önemli- temel kavram coğrafi, sanatsal ve siyasi sınırların ötesine geçebilme özgürlüğü. Sanatçının ifadesiyle: “Coğrafi ve sanatsal açıdan Boğaz’a yapacağım keşif seferi benim için bireysel özgürlüğün ve hareket özgürlüğünün mümkün olduğunun kanıtı. Yolculuk boyunca bir dizi sınırı -otoriteler tarafından konulan sınırları, uluslar arasındaki sınırları…- aşacağım ve bu sınırları geri çekilmeye zorlayacağım… bu heykelin siyasi boyutu bu, kamusal alan içerisinden geçerek heykelin kendisi, kendi içinde toplumsal bir eylem haline geliyor… Benim takip etmeme izin verilen, Avrupa Topluluğu’na dahil ve dahil olmayan on ülkeyi kesen güzergah, ancak çok daha zor şartlar altında ters yönde takip edilebilir. (Güney’den Kuzey’e) Bu eylem aynı zamanda Avrupa Topluluğu’nun dış sınırlarını aşamayan, hatta bu sınırlara varamadan boğulan insanların da anısına, çünkü Avrupa kendini giderek daha da dışarıya kapatıyor…” Buna ek olarak, sanatçı sadece kendi dayanıklılık sınırını ölçmekle kalmıyor (çalışmalarında sık sık işlediği bir tema) Avrupa ve Türkiye’yi ayıran toplumsal-siyasi sınırlara da ışık tutuyor. Bu sınırları aşmak mümkün mü? Bir diyalog rotası çizilebilir mi? Türkiye’nin Avrupa Topluluğu’na üyelik başvurusu ve İstanbul’un şu anda Avrupa Kültür Başkenti olarak vurgulanan statüsü bu yolculuğun hedefini son derece güncel kılıyor.
Sanatsal açıdan bakıldığında, Schnurer, otomobilini sanatsal araç olarak kullanarak varsayımsal sınırları yeniden çiziyor. Alışıldık kalıplara uymayan bu proje, geleneksel disiplinler çerçevesinde kategorize edilmeye direniyor. Sanatçı, izleyiciyi kışkırtmayı ve izleyicinin sanatı algılama ve deneyimleme yöntemini genişletmeyi amaçlayan bir sunum biçimini keşfe girişiyor. Sanatçı sadece heykel, performans, video ve enstalasyon arasındaki çizgiyi umursamamakla kalmıyor, aynı zamanda “yüksek sanat” ve sıradan günlük hayat arasındaki sınırları da görmezden geliyor. Sanatçının bu işi müzenin “kutsal” sınırları dışında deneyimlenebiliyor, ve bu işe sokaktaki sıradan insanın ulaşması gerçekten mümkün.

Olgular:
Ancak Schnurer’in istediği sadece coğrafi sınırları aşmak ve siyasi sınırları açığa vurmak değil. Onun dünyası tuhaf, tehlikeli ve aşılamaz olanın doğal bir görünüme kavuştuğu bir dünya. Ne sınırları ne de algısal kısıtlamaları olan, herşeyin daha görkemli bir sahnede belirdiği bir dünya.
“Argonot Mathilda” sanatçı ve küratör tarafından İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması vesilesiyle özel olarak oluşturulmuş bağımsız bir proje.
Projeni sponsorları Arts Council, Münih, Almanya ve LfA Bank, Almanya.
Destekleyenler: 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye ve Avrupa’da çeşitli özel destekçiler.
Başlangıç :  Medıa Konferens  ' Araç vaftizi ' Kulturreferat Münıh, Alman: 02.09.2010
Yolculuğun başlangıcı:04.09.2010
Yolculuk güzergähı : Almanya, Avusturya, Slovenya,Çek Cumhuriyeti,Macaristan,Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan,Türkiyeç
Istanbulda varış: 14.09.2010
Boğaz geçisi: 16.09.2010
Enstalasyon Prezantasyon :
23.09.2010 -  07.09.2010


Contemporary'10 çektiğim fotoğraflar.  





Yorumlar

Popüler Yayınlar